Svermaren flaug som ein kolibri, sto i lufta og saug nektar med den lange "snabelen" som synest på biletet. I fylgje sommarfuglboka mi er dette Hyles (Celerio) euphorbiae, som høyrer til Tussmørkevermarane. Men der er nokre hakar: 1) Denne skal ikkje vere observert i Noreg. 2)Han skal berre flyge under soloppgangen, dette var kl. 22.30 på kvelden. Han har ein nær slektning som heiter Kveldspåfuglauge, denne finst i Noreg. Imidlertid har denne eit svart og blått "auge" på bakvengene, og heller ikkje dei kvite teikningane på kroppen. Finst det ein entomolog der ute som kan seie noko meir om dette??

12.8.03

Det gjer det, her kjem oppklarande informasjon frå fagkonsulent Lars Ove Hansen ved Zoologisk Museum i Oslo:

 
Det var et fantastisk bra bilde du hadde lagt ut på nettet. Arten på bildet er MAURESVERMER (Celerio galii) som stort sett opptrer som migrant i Norge. Denne sommeren har arten kommet massivt inn, og jeg har fanget iallfall 4 stykker i fellene mine. Arten kan være aktiv både dag og natt. Jeg har observert den midt på dagen i solskinn, men også på kvelden (22.00-24.00), og den kommer også til lys på natta. Sjekk ut:

 

http://www.nhm.uio.no/norlep/sphingidae/gallii.html
Kveldpåfugløyet står systematisk langt fra mauresvermer. Dessuten besøker ikke kveldpåfugløyet blomster fordi den har reduserte munndeler og kan ikke ta til seg næring som voksen.
http://www.nhm.uio.no/norlep/sphingidae/ocellata.html
På vedlagte bilde finner du mauresvermer til venstre (7) og vortemelksvermer (8) 5til høyre. Vortemelksvermeren har noe forskjellige tegninger, blant annet utformingen av den lyse stripa på forvingen.

mvh

Lars Ove Hansen